SWANSEA PUBLIC LIBRARY


  • Town of Swansea Waterfront Revitalization Project


    The design of this 1,300 SF facility, which houses public restrooms, and office and conference room with natural red cedar shingles, white trim and hipped roof with a working cupola was inspired by other historic building examples in Town and the old Train Depot Station that once existed at this location that transported beach goers back in the day. The compact building footprint with an expansive viewing porch is handicap accessible and provides opportunity for access to parking, beach, drinking water, and showers/foot washes to accommodate beach users. This building was one component of a larger future project that included a concession building and a pavilion for entertainment and events to enhance the waterfront revitalization.

    Simultaneously, the Town dredged the beach to remove sand that has eroded over the years and implemented a beach nourishment strategy that would naturally replenish the beach. Additionally, the Town removed invasive plant species and planted new dune grass vegetation to strengthen the soil and reduce the impact of future erosion. A new playground is scheduled to be installed in the spring of 2020 prior to the grand opening.

    More Pictures